Hamileliğinizin Birinci Haftası

Hamileliğinizin Birinci Haftası

Hamileliğin Birinci Haftası / “Bir Şeyler Oluyor!”

Hamileliğinizin ilk haftası. Evet, ‘bir şeyler’ oluyor ancak tam anlamıyla ne olduğunu çözemiyorsunuz. 9 aylık uzun bir maratonun ilk heyecanlı adımlarının atıldığı hafta, an itibarıyla başladı. “Hamileliğin 1.haftasında neler yaşanır?” sorusunun, merak edilen yanıtlarını sizin için derledik.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğin ilk haftası yaşanan şikayetlerin başında yorgunluk hissi gelir. Malum, bir bebek kolay yetişmiyor; vücut durmaksızın çalışıyor ki gelişim kusursuz tamamlansın. Bebeğinizin yaşam destek sistemi olan plasentayı yapmakla meşgul bir bedeniniz var, baştan söyleyelim. Metabolizmanız hızlı bir şekilde değişir; kan şekeri ve tansiyon düşer ki bunlar yorgunluğa davetiye çıkarır. Göğüslerinizde hassasiyet meydana gelirse de şaşırmayın, bu uykunuzu bile etkileyebilir. Rahim büyümeye başladıkça, mesanenize basınç yapabilir ve bu da gece boyunca sizi tuvalet ile bir hayli ‘samimi’ hale getirebilir. Bu sıkı dostluk (!) hamilelik boyunca da devam edebilir. Vücudunuzda oluşan bu ‘mucize’, size bazı mide bulantılarını getirebilir ki bu da hamilelik süresince enerjiyi düşüren nedenlerdendir.

1 Haftalık Gebelik Aşamasında Vücudumuzda Neler Olur?

Aslında bu ay, adet döngünüz ile başlar. Gebelik, son adet döneminizin ilk günü baz alınarak tarihlenir. Gebeliğinizin ilk günü aslında son adetinizin de ilk günü. Gebe kaldığınız andan itibaren rahim, oldukça dikkat çekici bir metamorfoz geçirmeye başlar. Hamile olmadan önce rahim ağırlığınız ortalama 70 gramdır, doğum yapmaya hazır olduğunuzda ise bu ağırlık 1,100 gramdan bile fazla olabilir. Adı üstünde ‘mucize’ işte; rahmin bile kapasitesini arttırıyor.

Bunlarla Vedalaşın!

Bebeğiniz için ömür boyu yapacağınız fedakarlıklar silsilesi, ilk haftadan itibaren başlıyor. Hani o keyifle içilen sabah kahveleri var ya… Onlarla araya biraz mesafe lazım. İçinizi karartmak gibi olmasın ama bazı araştırmalara göre kafeinin aşırı dozda alınması ölü doğumprematüre doğumdüşük doğum ağırlığı ve ani bebek ölümü sendromu gibi bazı sorunlara yol açabilir. Alkol, sigara vb. gibi zararlı alışkanlıkları söylememize gerek bile yok zaten. Dememiz o ki durumlar ciddi hanımlar, 9 aylık fedakârlık süreci 1 haftalık gebelik anı itibarıyla başladı. Hamilelik boyunca dikkat edilmesi gerekenler listenizi oluşturmaya başlamakta fayda var ama altını önemle çizmek istediğimiz bir konu da var. Hamilelik, bir ‘hastalık‘ süreci değildir. Bu süreçte aktivitelerinizi, kadın doğum doktorunuzun önereceği hamilelik sporlarını yapmaya devam edebilirsiniz. Kilo alma sürecinizde de size fayda sağlayacaktır. Hamilelikte beslenme de ilgi alanlarımızdan ki yakında bunlar ile ilgili de çok şey paylaşacağız.

Diyeceğimiz şu ki unutulmaz anılar biriktireceğiniz bir süreç başlıyor. Bu sürecin korkularını yaşamaktansa mutlu yanlarına odaklanın; ‘mucize’ yola çıktı bile, geliyooor! 

1-5 Haftalık Gebelik Dönemi Hakkında Önemli Bilgiler

  •  
    • İlk hafta aslında bebek henüz rahminize düşmemiştir. Hamilelik 40 haftalık bir süreçtir; fakat bu, bebeğin rahme düşmesi ile değil son âdet döneminin ilk günü ile başlar. İlk haftada sol veya sağ yumurtalığınızda bir yumurta hücresi oluşarak gelişmeye başlar.
    • 2. hafta yumurtalığınızda oluşan yumurta hücresinin büyümesi hızlanır ve folikül denilen bir keseciğin oluşması ile devam eder. Yumurta folikül keseceğinin içinde gelişmeye devam eder, folikül çeperleri çatlamaya başlar ve yumurta döllenmeye hazır hâle gelir.
    • Henüz bebeğiniz oluşmasa da sağlıklı bir bebek için beslenme ve yaşam tarzınızı değiştirmeye başlamanız gerekir. Folik asit almaya ve omega-3 içeren besinleri tüketmeye başlamanızda yarar vardır.
    • 2. haftanın ortalarında döllenmeye uygun hâle gelen yumurta hücresi, 3. hafta ortasında sperm hücreleri ile karşılaşarak embriyo hâlini alır. Bebek, bu andan itibaren hücresel bazda oluşmaya başlayarak rahminize doğru hareket eder ve bu haftanın sonunda rahminizdeki yerini alır.
      Rahminize olan yolculuğunu tamamlayan embriyo, 4. hafta gelişimini tamamlayabileceği sağlam bir yer aramaya başlar. Rahim içine tutunmak için çalışan embriyo, yerleşim esnasında ufak kılcal damar kanamalarına sebep olabilir.
    • 5. haftaya kadar hamile olduğunuzu anlamamış olabilirsiniz; ama şu anda rahminizin içinde elma çekirdeği büyüklüğünde bir fetüs var. Regl döngüsü normalde 28 gün olduğundan bu döngünün tamamlanması bu haftaya denk gelir. Hamilelik, vücutta salgılanmaya başlanan Beta HCG hormonu ile tespit edildiğinden bu hafta test yaptırın ve doktorunuzdan randevu alın.
    • Sauna ve solaryum gibi vücut ısınızı yükseltecek aktivitelerden kaçının.
Etiketler: hamilelik, 1.hafta
Ocak 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı